+90 (212) 705 62 62

MSDS Hazırlama Hizmeti
Sınıflandırma, etiketleme ve ambalajlama yönetmeliği kapsamında fiziksel, sağlık veya çevresel tehlikeler için uyumlaştırılmış kriterleri karşılayan tüm madde ve karışımlar için (kanserojen, üreme için toksik veya hedef organ toksisitesi kriterlerini karşılayan bileşenler içeren tüm karışımlar da dahil) MSDS hazırlanmalıdır. Aynı zamanda yetkili makam ve otoriteler karışımlar için zararlılık kriterlerini karşılamayan fakat zararlı bileşenler içeren karışımlar için de güvenlik bilgi formu - MSDS talep edebilirler.
MSDS, bilgi sağlamak ve zararlılık iletişimi için yaygın olarak kabul edilen, resmi ve etkili bir yöntemdir.
GHS sınıflandırma kriterlerine uymayan veya dahil olmayan maddeler veya karışımlar hakkında bilgi iletmek için de MSDS'ler kullanılabilir.
Güvenlik bilgi formları yani diğer adıyla MSDS, tedarik zincirindeki önemli iletişim araçlarıdır.
Maddelerin ve karışımların kullanımından kaynaklanan risklerin yönetimi ile ilgili olarak tedarik zincirinin tüm üyelerinin sorumluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olmak için kullanılır.
Alt kullanıcılar, tanımlanmış kullanımlarından kaynaklanan riskler ve bu riskleri kontrol etmek için alınacak önlemler hakkında bir güvenlik bilgi formu (MSDS) iletilerek bilgilendirilir. Bünyelerinde sertifikalı MSDS hazırlama uzmanı olmayan firmalar, MSDS hazırlama hizmetini bu konuda sertifikalandırılmış ve asıl uzmanlığı güvenlik bilgi formu (MSDS) hazırlama ve sınıflandırma olan firmalardan destek alarak sağlayabilirler.
Bir güvenlik bilgi formu (MSDS), belirli bir tehlikeli maddenin fiziksel özellikleri hakkında veriler içeren, Çevre Bakanlığı tarafından Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik kapsamında gerekli görülen bir güvenlik belgesidir. MSDS, sıkıştırılmış gazlar, alevlenir sıvılar, oksitleyici malzemeler, zehirli veya bulaşıcı maddeler, aşındırıcı malzemeler ve tehlikeli reaktif malzemeler gibi çeşitli zararlı maddeler için hazırlanır.
MSDS'lerin amacı, kimyasal güvenlik ve tehlike bilgilerini son kullanıcıya iletmektir (tehlikeli kimyasallara maruz kalan çalışanlar, tehlikeli kimyasalları depolayan çalışanlar ve aşağıdaki gibi acil müdahale ekipleri: itfaiyeciler, tehlikeli madde ekipleri ve acil tıbbi teknisyenler) Malzeme güvenlik bilgi formları (MSDS), "tehlikeli maddelerle uğraşan, bunlarla çalışan veya bunlara maruz kalan herkesin güvenlik bilgi formlarına (MSDS) erişmesi gerektiğini" belirten Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik standardının kritik bir bileşenidir.
GBF-MSDS hazırlama, güncelleme ve çeviri yükünü uzmanlarımıza devredin ve zamanınızı asıl işinize odaklanmak için harcayın!
Güvenlik bilgi formu (MSDS) hazırlama uzmanlık gerektiren teknik bir mühendislik faaliyetidir. 64 saatlik kimyasal değerlendirme uzmanlığı eğitimi alan kimyager/mühendis kadromuz, Türkak tarafından yapılan sınavlarda başarı göstererek KDU akreditasyonuna sahip olur. Ardından yurt içi ve yurt dışında çeşitli güvenlik bilgi formu (MSDS) hazırlama ve sınıflandırma eğitimlerine katılarak bu alanda bilgilerini pekiştirirler.
Başlıca GBF/MSDS Hazırlama-Çeviri Hizmetlerimiz
56 Dilde Sertifikalı Güvenlik Bilgi Formu/MSDS Hazırlama
56 Dilde Kimyasal Ürün Etiketi Hazırlama
Hazırladığınız MSDS'lerin Uygunluk Kontrolü
GBF/MSDS Sertifikalandırma
MSDS Hazırlama Genel Bakış
Güvenlik bilgi formları (MSDS'ler), bir ürünün tehlikeleri hakkında bilgi ve güvenlik önlemleri hakkında tavsiyeler sağlayan özet belgelerdir. MSDS'ler genellikle ürünün üreticisi veya tedarikçisi tarafından hazırlanır. Bazı durumlarda, bir işverenin bir GBF (MSDS) hazırlaması gerekebilir (örneğin, ürün münhasıran o işyerinde üretilip kullanıldığında).
MSDS'ler, ürün hakkında etiketten daha ayrıntılı tehlike bilgileri sağlar. Bunlar, kullanılan ürün(ler) hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacak iş yerleri ve çalışanlar için önemli bir kaynaktır. Bu bilgileri, kullandığınız ürünlerin tehlikelerini belirlemek ve güvenli kullanım ve acil durum önlemleri dahil olmak üzere kendinizi bu tehlikelerden korumak için kullanmak durumunda kalabiliriz.
MSDS'ler kullanıcılara ürünün tehlikelerinin neler olduğunu, ürünün nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağını, tavsiyelere uyulmaması durumunda nelerin bekleneceğini, maruz kalma semptomlarının nasıl tanınacağını ve acil bir durum oluştuğunda ne yapılması gerektiğini anlatır.
Güvenlik bilgi formları (MSDS-GBF) Türkiye'de ve dünyada maddelerin ve karışımların alıcılarına bilgi sağlamak için kabul görmüş ve etkili bir yöntemdir.
GBF (MSDS)'ler Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) yönetmeliğinin ayrılmaz bir parçası haline getirilmiştir.
KKDİK’in MSDS’lerle ilgili orijinal gereklilikleri, Küresel Uyumlaştırılmış Sistemin (GHS) güvenlik bilgi formlarına (MSDS) dair kuralları ve GHS'nin diğer unsurlarının ulusal mevzuata uygulanması olan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 11 Aralık 2013 tarihli ve 28848 (Mükerrer) sayılı Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik’le (SEA) gelen kurallar da dikkate alınarak, “KKDİK Yönetmeliği Ek II’nin” güncellemesi ile yeniden düzenlenmiştir.
Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) Nedir?
Güvenlik bilgi formu (GBF-MSDS) kişilerin sağlığı ve doğal çevreyi, zararlı madde ve karışımların negatif etkilerinden korumak amacıyla ilgili maddelerin ve karışımların özellikleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri barındırarak, madde veya karışımların imal edildiği / bulunduğu fabrika, üretim tesisi, depo ve bayi gibi yerlerde zararlılık özelliklerine göre alınacak güvenlik tedbirlerini içeren teknik dokümanları ifade etmektedir.
Küresel olarak uyumlu kimyasalların sınıflandırılması ve etiketlenmesi sistemi (GHS), Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan ve kimyasalları tehlikelerine göre tanımlayan ve sınıflandıran, etiketleme ve sınıflandırma standartlarını uluslararası düzeyde tutarlı olarak kullanan uluslararası bir sistemdir. GHS'nin bir parçası olarak MSDS, kimyasal üretici veya ithalatçı tarafından üretilen, tehlikelerin iletişimini ve aşağıdakileri içeren önlem bilgilerini içeren yazılı bir belgedir.
Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) ürünler, maddeler veya zararlı/tehlikeli madde olarak sınıflandırılan madde veya kimyasallar hakkında sağlık, güvenlik ve çevre bilgileri sağlayan teknik bir belgedir.
Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) Kim Tarafından Hazırlanır?
Zararlı madde / tehlikeli madde üreticileri ve ithalatçıları aşağıdakilerden sorumludur:
Her bir ürün için bir Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) hazırlamak / hazırlatmak
Ürünün kullanıldığı veya depolandığı tesisin işverenlerine veya işverenlerine mevcut Güvenlik Bilgi Formunu (MSDS) sağlamak
Her bir Güvenlik Bilgi Formunu (MSDS) risk yönetim önlemlerini etkileyebilecek bilgiler veya zararlara ilişkin yeni bilgiler edinildiğinde veya kısıtlama veya yasaklama getirildiğinde ilgili güvenlik bilgi formu (MSDS) derhal güncellenir.
Güvenlik bilgi formu Türkçe olarak hazırlanır
Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Zararlı Maddeler Ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik (Sayı : 29204) Ek I kapsamında hazırlanır.
Tedarikçi, madde veya karışımın güvenlik bilgi formunu (MSDS) alıcısına ücretsiz, yazılı olarak ya da elektronik ortamda iletir
TÜRKAK ve TÜV Sertifikalı MSDS hazırlama ekibimiz, ürünleriniz nereye gönderilir ya da satılırsa satılsın tüm ürün sınıflandırma ve GBF (MSDS) hazırlama ihtiyaçlarınızı karşılama konusunda akreditasyona sahiptir. Güvenlik bilgi formlarınızı (GBF-MSDS) 56 dilde oluşturabilir, revize edebilir ve tercüme edebiliriz. Ayrıca mevcut GBF-MSDS’lerinizi kontrol ederek güncel Türk ve yabancı mevzuatlara uyumunu sağlayabiliriz.
Lisam, sertifikalı Güvenlik Bilgi Hazırlama (MSDS) uzmanları ile sizlere yardımcı olabilir!
Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) alıcısı kimdir?
Ürün tehlikeli ise, tedarikçi ilk teslimattan önce veya en geç teslim edildiğinde ürünle birlikte bir Güvenlik Bilgi Formu sağlamakla yükümlüdür.
Alıcı, ürünün tedarik edildiği kişi veya kuruluştur. Alıcı, bir mağaza çalışanı, sağlık ve güvenlik müdürü, üretim müdürü, serbest meslek sahibi bir kişi veya tesislerin kontrolünde olan kişi gibi herhangi bir çalışan olabilir. MSDS, isim veya iş unvanı ile belirli bir kişiye hitap edebilir veya yalnızca kuruluşa hitap edebilir. Herhangi bir MSDS'İ doğru kişiye iletmek alıcının sorumluluğundadır. Unutulmamalıdır ki, işverenlerin MSDS'İ çalışanlara devretmeleri için yasada herhangi bir yükümlülük yoktur. MSDS posta, faks veya elektronik olarak e-posta eki olarak gönderilebilir. MSDS'in çevrimiçi olarak mevcut olduğu bir web sitesine bağlantı içeren bir e-posta, yetkililer tarafından yeterli kabul edilmez.
MSDS Hazırlama Çeviri Dillerimiz
İngilizce
Rusça
Hintçe
Norveççe
Hırvatça
Slovakça
İbranice
Malezce
Fransızca
Tamil
Yunanca
Macarca
Danimarkaca
Slovence
Tayca
Korece
Flemenkçe
Kanada Fransızcası
Çekçe
İngilizce (ABD)
Ukraynaca
Arnavutça
Portekizce (BR)
Portekizce
Almanca
İrlandaca (Kelt)
Bulgarca
İzlandaca
Çince
Türkçe
Arapça
İsveççe
Japonca
Fince
Sırpça
İspanyolca
İtalyanca
Endonezce
Lehçe
Afrikanca
Makedonca
İspanyolca (MX)
Letonca
Vietnamca
Litvanca
Çince (Geleneksel)
Maltaca
Estonca
Gürcüce
Rumence
Kazakça
Farsça
Farsça
Sırpça (Kiril)
Tagalog
İspanyolca (Latin Amerika)
Karışımın adı
Kullanım türü (endüstriyel, tüketici, profesyonel)
Ürünün kullanımı (örn. Manson boyası)
Ağırlık yüzdesi bileşimi
Fiziksel ve kimyasal özellikler (renk, koku, agrega ve varsa: pH değeri, parlama noktası, viskozite, patlama limitleri vb.)
Önerilen bertaraf yöntemleri
Varsa: kullanım ve saklama hakkında bilgi, toksikoloji verileri / bilgileri